Opskrift på Stjerneskud

Forberedelsestid: 20 min
Tilberedningstid: 15 min

Ingredienser

    Fisk

  • 8 små rødspættefileter
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 æg, sammenpisket
  • 100 g rasp (panko eller almindelig)
  • 1 dl hvidvin (til dampning)
  • 1 Smør eller olie til stegning
  • 1 Salt og peber
  • Grøntsager

  • 1 bdt grønne asparges
  • 4 skiver franskbrød eller rugbrød
  • 1 Salatblade (f.eks. hovedsalat eller frisésalat)
  • 100 g rejer, pillede
  • 4 skiver røget laks
  • 1 Frisk dild til pynt
  • 1 citron, skåret i både
  • Dressing

  • 1 dl creme fraiche (18%)
  • 2 spsk mayonnaise
  • 2 spsk ketchup
  • 0 tsk paprika
  • 1 Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Forbered fisken:
  2. Drys rødspættefileterne med salt og peber. Paner dem først i hvedemelet, derefter i det sammenpiskede æg og til sidst i raspen.
  3. Steg de panerede fileter i smør eller olie på en pande, indtil de er gyldne og sprøde.
  4. Damp aspargesene:
  5. Kog de grønne asparges i let saltet vand i ca. 2 minutter, indtil de er møre, men stadig sprøde.
  6. Lav dressingen:
  7. I en skål blandes creme fraiche, mayonnaise, ketchup og paprika. Smag til med salt og peber.
  8. Anretning:
  9. Rist brødet let, og læg det på tallerkenerne. Fordel salatblade ovenpå.
  10. Læg de stegte rødspættefileter over salaten og top med den dampede asparges.
  11. Tilsæt rejer og røget laks på toppen.
  12. Drys med frisk dild og pynt med citronskiver.
  13. Server straks med den hjemmelavede dressing ved siden af.

Stjerneskud: En dansk klassiker med et strejf af luksus

Stjerneskud er én af de retter, der altid imponerer, uanset om du laver den til en hyggelig frokost eller en fin middag. Det er som en lille fest på en tallerken – sprød fisk, frisk salat, rejer, røget laks og en cremet dressing, der binder det hele sammen. Jeg elsker, hvordan stjerneskud kan være både simpelt og overdådigt på samme tid.


Min første gang med stjerneskud

Jeg kan stadig huske, da jeg første gang lavede stjerneskud derhjemme. Jeg havde set det på en café og tænkte: “Det kan jeg da lave selv!” Det var ikke helt uden udfordringer – især da jeg forsøgte at vende rødspættefileterne, og de næsten endte på gulvet. Men resultatet var fantastisk, og siden da har det været min go-to, når jeg vil lave noget, der ser imponerende ud, men faktisk er ret nemt.


Ingredienser til stjerneskud

Her er, hvad du skal bruge for at lave et klassisk stjerneskud:

Fisk:

  • 8 små rødspættefileter
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 æg, sammenpisket
  • 100 g rasp (panko eller almindelig)
  • 1 dl hvidvin (til dampning)
  • Smør eller olie til stegning
  • Salt og peber

Grøntsager og topping:

  • 1 bundt grønne asparges
  • 4 skiver franskbrød eller rugbrød
  • Salatblade (fx hovedsalat eller frisésalat)
  • 100 g rejer, pillede
  • 4 skiver røget laks
  • Frisk dild til pynt
  • 1 citron, skåret i både

Dressing:

  • 1 dl creme fraiche (18%)
  • 2 spsk mayonnaise
  • 2 spsk ketchup
  • 1 tsk paprika
  • Salt og peber

Sådan laver du stjerneskud

Følg disse trin, og du vil have et smukt og velsmagende stjerneskud klar på ingen tid.

Trin 1: Forbered fisken

  1. Drys rødspættefileterne med salt og peber.
  2. Vend dem først i hvedemel, derefter i det sammenpiskede æg og til sidst i raspen.
  3. Varm smør eller olie på en pande, og steg fileterne, indtil de er gyldne og sprøde.

Tip: Vend fisken forsigtigt med en paletkniv, så de ikke går i stykker.

Trin 2: Damp aspargesene

  1. Kog en gryde med let saltet vand.
  2. Damp de grønne asparges i ca. 2 minutter, indtil de er møre, men stadig har bid.

Trin 3: Lav dressingen

  1. I en skål blandes creme fraiche, mayonnaise, ketchup og paprika.
  2. Smag til med salt og peber.

Tip: Hvis du vil give dressingen et ekstra pift, kan du tilføje lidt citronsaft eller et drys dild.

Trin 4: Anret stjerneskuddet

  1. Rist brødet let og læg det på tallerkenerne.
  2. Fordel salatblade ovenpå brødet.
  3. Læg de sprøde rødspættefileter på salaten.
  4. Top med dampede asparges, rejer og røget laks.
  5. Drys med frisk dild og pynt med citronskiver.

Variationer og tips

Selvom stjerneskud er en klassiker, er der altid plads til at eksperimentere:

  • Prøv andre fisk: Du kan også bruge torskefileter eller fiskefrikadeller, hvis du vil variere retten.
  • Gør den mere luksuriøs: Tilsæt et par skiver avocado eller en lille håndfuld kaviar for en ekstra eksklusiv version.
  • Grill aspargesene: I stedet for at dampe aspargesene kan du grille dem for en let røget smag.
  • Server med kartofler: Hvis du vil gøre retten lidt mere mættende, kan du servere den med små, smørdampede kartofler ved siden af.

Stjerneskud er også perfekt til brunch – server det sammen med et glas kold hvidvin eller en friskpresset juice for en ekstra festlig stemning.


Hvorfor elsker jeg stjerneskud?

Stjerneskud er en ret, der aldrig skuffer. Den er hurtig at lave, ser fantastisk ud og smager himmelsk. Og det bedste? Du kan tilpasse den præcis, som du vil, så den passer til enhver lejlighed.

Så næste gang du vil imponere dine gæster – eller bare forkæle dig selv – så prøv denne opskrift på stjerneskud. Jeg lover, at du ikke vil fortryde det.